Politiek
Wandelgangenakkoord
Na de mislukking van de Catshuisonderhandelingen en de val van het Kabinet-Rutte is er nieuw leven in de crisis geblazen. Nu is het de taak aan de wandelgangencoalitie Het begrotingstekort tot 3 procent te beperken. Op vrijdag 27 April heeft minister van financiën ‘de Jager’ het wandelgangenakkoord met alle maatregelen naar Brussel verstuurd waar keiharde bezuinigingen in te vinden zijn. “Het begin is er, nu nog doorzetten” aldus Europees Commissaris Olli Rehn.
Door: Sef v. V.
Zoals iedereen weet is er een eurocrisis. Nederland heeft onder anderen ook een flinke schulden die tot ruim 400 miljard euro is opgelopen. Op bezuinigingen zit natuurlijk niemand te wachten, maar om de omvang van deze staatsschuld te beperken, moeten we op bepaalde fronten bezuinigen. “We zijn gedwongen om de burgers de lasten te verhogen” zegt de VVD. De Europese begrotingsunie heeft voorgeschreven dat ook Nederland maximaal een begrotingstekort mag hebben van 3 procent. En dit moet voor 2013 geregeld zijn. In tegenstelling tot Spanje die een jaar uitstel krijgen. PVV: “Spanje krijgt uitstel, Nederland moet bloeden.” We zitten al over die 3 procent heen en daarom is het tijd voor verandering. De Onderneming die de eurocrisis zouden moeten oplossen waren de Catshuisonderhandelingen, dit mislukte helaas omdat de PVV de harde bezuinigingen haar kiezers niet aan kon doen en vertrok. Het Kabinet-Rutte was gevallen.
Andere partijen voelden zich gedwongen initiatief te nemen. Op woensdag 25 april werd hard overlegt door verschillende fracties om oplossingen en overeenkomsten te zoeken. Donderdag 26 april was de dag dat het pakket met maatregelen compleet werd. Het wandelgangenakkoord was gemaakt, de deelnemende partijen zijn de VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, ook wel de Kunduz-coalitie genoemd. Als alles volgens plan verloopt zal in 2013 het begrotingstekort weer op maximaal 3 procent uitkomen. De EU vind de plannen goed, maar er wordt wel gevreesd voor de uitwerking van de gemaakte plannen. De EU is er namelijk nog niet zeker van of alle plannen worden doorgevoerd. Brussel laat ook weten dat het effect van het Kunduz-akkoord niet goed in te schatten is.
Het probleem van de eurocrisis is dat de overheid teveel geld uitgeeft en de schulden blijft zich maar opstapelen. Zo wordt er nu al 10 miljard euro per jaar verspilt aan rente, dit is een duidelijk signaal dat er verandering in de zaak moet komen. De enige logische oplossing voor minder uitgeven is bezuinigen. Dit heeft ook effect op u thuis en op het werk. De lasten van de Nederlandse burger zullen tijdelijk verhoogd worden om aan de 3 procent norm te voldoen.
Onderdelen van Kunduz-akkoord. |
De verhoging van de AOW-leeftijd wordt versneld, de reden hiervoor is dat mensen die vanaf hun 65 al een uitkering krijgen terwijl die een veel gevallen nog prima kunnen doorwerken. De AOW-leeftijd wordt dan ook gekoppeld aan de levensverwachting. Als deze mensen nog twee jaar langer doorwerken hoeft de overheid minder AOW-uitkeringen te betalen, en er wordt ook nog twee jaar langer belastinggeld betaalt. Dit zal duidelijk te zien zijn in de portemonnee van de overheid, en daarom is er voor gekozen om de verhoging van de AOW-uitkering te versnellen.
Hypotheekrenteaftrek.
Ook zal er een beperking zijn op de hypotheekrenteaftrek. De sociale woningen moeten ook teruggebracht worden, er ontstaat dan een competitieve markt. Veel hetzelfde en voor iedereen toegankelijk.
Ontslagrecht
Het ontslagrecht wordt versoepelt. Bedrijven durven met een versoepelt ontslagrecht sneller mensen aan te nemen, eerst was het namelijk erg belangrijk dat je in een keer de goede aan nam, want je kon diegene dan nauwelijks meer ontslaan. Met dit versoepelt recht zullen werknemers serieuzer aan de slag gaan.
Of het Kunduz-akkoord een goed idee was is lastig te zeggen. Het is moeilijk de effecten van het akkoord te berekenen. Wat wel vast staat is dat het een prestatie is dat het akkoord in 24 uur is opgezet. Het Kunduz-akkoord heeft de bodem van de plannen van de Catshuisonderhandelingen doorgevoerd en aangepast. Vaak wordt door de burger geroepen: ‘de Catshuisonderhandelingen duurden 7 weken, en de Kunduz-coalitie klaart het klusje in slechts 24 uur!’ Laten we dan wel niet vergeten dat de bodem duidelijk is gelegd door de Catshuisonderhandelingen. De Catshuisonderhandelingen met de partijen: VVD, PPV en CDA waren duidelijk meer rechtsgericht dan het Kunduz-akkoord. De rede hiervoor is dat de PVV geen deel uitmaakt van de Kunduz-coalitie, en wel GroenLinks. Door die linkse wending zijn de doorgevoerde plannen van de Catshuisonderhandelingen merkbaar linkser geworden. Maar de grote lijnen zijn wel vastgehouden, zoals de punten hypotheekrenteaftrek en AOW-leeftijd. Het CPB melde dat de voorspellingen moeilijk zijn door te rekenen, maar dat Nederland met haar partijen tot een overeenkomst zijn gekomen is een goede zaak.
766 woorden