Buitenland
Geen rechtse president meer voor Frankrijk
Na de tiende Franse presidentsverkiezingen in 2012 mag de socialist François Hollande zich tot nieuwe president van Frankrijk noemen. Met 52 procent van de stemmen heeft hij de zittende president Nicolas Sarkozy achter zich gelaten. In de eerdere rondes stond Hollande al telkens bovenaan in de peilingen. Met onder zich telkens Sarkozy.
Door: Laura v.d. W.
Sinds oktober 2011 werd Hollande verkiesbaar gesteld. In de eerste ronde streed hij samen met Nicolas Sarkozy (UMP), Marine Le Pen (FN), François Bayrou (MoDem), Jean-Luc Mélenchon (PdG), Eva Joly (EELV), Nicolas Dupont-Aignan (DLR), Jacques Cheminade (S&P), Philippe Poutou (NPA) en Nathalie Arthaud (LO) voor een plaats in de tweede ronde. Hierbij kwam 79,47% van de Franse bevolking opdagen om te stemmen, dit was 4/5 van de bevolking.
Hier behaalde Hollande met 28,83% de meeste stemmen en mocht door naar de tweede ronde samen met Sarkozy, hij had 27,18% van de stemmen. Ze lieten Marine Le Pen, die op een derde plek eindigde, met 17,90% achter zich. Zij streed voor de extreem rechtse partij Front National.
In deze laatste ronde werd op 6 mei François Hollande als winnaar van de presidentsverkiezingen van 2012 gekozen. Hij kreeg net de meerderheid van de stemmen, 51,76%. Bij de tweede ronde kwamen meer mensen stemmen, dit was maar liefst 80,34% van de Fransen.
Hollande is de 24e president van het Franse Republiek. Op 15 mei was de inauguratie.
Hij is lid van de Parti Socialiste (PS), de sociaaldemocratische partij. Deze partij wil de economie op een andere manier stimuleren dan Sarkozy dat deed. Zo voert François Hollande een klassiek links programma waarin het behoud van de welvaartsstaat wordt gefinancierd door hogere belastingen. Hollande wil om deze reden niet bezuinigen maar juist investeren. Zo wil hij een positieve groei proberen te creëren. Dit in tegenstelling tot het meerjarig bezuinigingsplan van Sarkozy die juist de nadruk legde op het beperken van overheidszaken. Wat overigens een beter plan lijkt.
Links Sarkozy, rechts Hollande
Nicolas Sarkozy werd in 2007 tot 23e president van Frankrijk gekozen. Hij is lid van Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Dit is de centraal rechtse partij.
De Fransen konden in 2007 partij kiezen voor hem of Ségolène Royal. Zij vertegenwoordigde net zoals Hollande de Parti Socialiste. Met 53,06% won uiteindelijk Sarkozy deze presidentsverkiezingen. Ségolène was toen der tijd nog de vriendin van Hollande.
De 57 jarige Hollande zei, in zijn woonplaats Tulle, na zijn overwinning, ‘Op deze zesde mei hebben de Fransen gekozen voor verandering door mij in het kantoor van de president te brengen. Ik dank jullie allemaal hartelijk en ik beloof een leider te zijn die het hele land zal verenigen.’. Ook heeft hij gezegd dat hij de vriendschap met Duitsland zal voortzetten.
François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen samen het welzijn van Europa bevorderen. En willen andere landen hier gaande weg in meenemen.
Merkel zegt dat ze hoopt op een goede, vertrouwenwekkende samenwerking. Hoewel Merkel eerder al koos voor bezuinigen in plaats van investeren, in samenwerking met Sarkozy, hopen we dat ze dit ook spoedig Hollande kan laten inzien.
De samenwerking tussen de Sarkozy en de Duitse Angela Merkel sprak ook onze verslaggevers aan. Ze werden ook wel ‘Merkozy’ genoemd. Allebei rechts en wilde bezuinigen om zo voor een groei voor Frankrijk te zorgen. Wij als rechts georienteerde krant zagen hem dan ook het liefst winnen. Zijn beleid en een aantal standpunten lijken erg op die van ons.
Zo heb je bijvoorbeeld het Boerkabeleid. In Frankrijk zijn de Boerka’s al afgeschaft. Hier in Nederland proberen wij ook al erg lang om dit beleid te laten gelden. Wat helaas nog weinig effect en navolging heeft gehad.
Door de komst van Hollande als nieuwe president, zit het er misschien ook al aan te komen dat het Boerkabeleid weer wordt afgeschaft.
Hoelang kan Hollande zijn nieuwe beleid volhouden? De toekomst zal het leren.
635 woorden