Binnenland

Zuidelijke coffeeshops moeten buitenlanders weigeren

Door: Sahar D.

In december 2010 werd die al aangekondigd door Ivo Opstelten (VVD) en burgermeesters uit Noord-Brabant, de wietpas. ‘Een bewijs van lidmaatschap dat vereist is in Nederland voor toelating tot een coffeeshop’. De wietpas zou een einde maken aan de drugshandel en het gerelateerde geweld in het land. De grens provincies zullen er eerst aan moeten geloven. In 2013 is het plan dat de rest van de coffeeshops door het hele land ook te maken krijgen met de wietpas. De coffeeshops moeten besloten clubs worden, met een maximaal van 2000 leden, de coffeeshophouder is dan verantwoordelijk voor een ledenlijst. Het idee is om zo drugstoeristen te weren.

Eigenlijk is de invoer van de wietpas maar half werk, de echte oplossing tegen de drugstoeristen uit het buitenland is een totaalverbod op softdrugs en sluiting van alle coffeeshops. Met alleen de invoer van de wietpas blijft de vraag naar softdrugs gewoon bestaan en de goed georganiseerde misdaad voorziet daar graag in. Het zijn de VVD, PVV en CDA die door een verbod willen voorkomen dat drugsbendes, voornamelijk uit Marokko en Afghanistan, zich verder uitbreiden. Misdaadbestrijding is niet het enige wat we uit de wereld kunnen helpen met het afschaffen van softdrugs, softdrugs blijven erg schadelijk voor de gezondheid. De meeste softdrugs zijn door hun te hoge thc-gehalte in werkelijkheid harddrugs. Nu is er wel een verbod gekomen op het verkoop van 'te zwaar spul', maar deze maatregel in combinatie met de wietpas kan juist gezien worden als gevaar omdat vele nu zijn aangewezen op de illegale straathandel.

Bij de aankondiging van de wietpas in december 2010 was er al enig oproer in Limburg tijdens een bijeenkomst van de raadfracties. Zo zij Onno Hoes (VVD), de burgermeester van Maastricht, het liefst alle coffeeshops te zien sluiten. Het waren vooral de linkse partijen die niet achter dit systeem stonden. Zo zij Manon Fokke (PvdA): ‘Burgermeester Hoes heeft van ons woensdagavond tijdens de commissie algemene zaken een heel duidelijk signaal gekregen at wij geen wietpas willen, omdat invoering ervan koren op de molen is van de drugsrunners’.

Fokke is niet de enige die het niet eens is met de wietpas. Honderden demonstranten in Maastricht lieten merken het niet eens te zijn met Onno Hoes, de demonstranten kwam onder meer uit Duitsland en België. Ook de gemeente raad van Eindhoven ziet de wietpas niet zitten. Wel willen ze dat burgermeester Rob van Gijzel bij het kabinet aandringt op maatregelen tegen criminaliteit aan de achterdeur van de coffeeshops in plaats van de schijnoplossing aan de voor deur. Rob van Gijzel reageert hierop dat de beslissingen niet meer bij hem liggen maar bij de kamer, 'het is dus afwachten waar mee minister Opstelten mee komt.'

De ideeën over de invoer van de wietpas verschillen dus sterk. Aan de ene kant is het een stap in de goede richting tegen de drugstouristen, drugsdealers, drugsbendes, drugsrunners et cetera. Omdat softdrugsgebruikers nu uitsluitend uit Nederland komen en geregistreerd moet staan bij een coffeeshop. Het is dus voor touristen, voornamelijk in de hoofdstad en aan de grensgebieden, moeilijker om aan softdrugs te komen. Aan de andere kant is het een stap achteruit. De wietpas stimuleert de criminaliteit rond softdrugs enorm. De wietpas zet de drugsdealers alleen maar op de kaart. Vooral in Maastricht is er een overlast aan Marokkaanse en Turkse drugsdealers, deze moeten uit de weg geholpen worden. Er bestaat al een overlast aan deze dealers, en straks wordt de stad bevolkt door ze. Ook voor de overheid een extra taak dus, enkel toezicht is niet voldoende ze zullen drugsdealers moeten opsporen. Daarbij komt dat door dertig jaar lang drugshandel in Nederland door de vingers te hebben gezien, Nederland als de grootste coffeeshop van heel Europa wordt gezien. Alleen het sluiten val alle coffeeshops en een totaal verbod op softdrugs zal alle problemen rond softdrugs verhelpen.


634 woorden